chłodnictwo
Co jest celem chłodnictwa?
Celem chłodnictwa jest uzyskanie i utrzymanie temperatury niższej od jego otoczenia. Chłodnictwo i urządzenia chłodnicze tego typu jak zamrażarki, chłodziarki, chłodnice, które mają zastosowanie w systemach klimatyzacyjnych pełnią bardzo ważną rolę w dzisiejszych czasach w dziedzinach przemysłu.
W chłodni najważniejszym elementem jest skuteczność izolacji termicznej ścian i stropów. Temperatura może wahać się w granicach od 0° do 4°C w zależności od jej przeznaczenia. Dobrym przykładem może być przemysł spożywczy gdzie stosujemy chłodnie i mroźnie albo zdecydowanie poniżej zera – np. –25°C. W górnictwie stosowane są agregaty chłodzone glikolem. Chłodnice także pomagają transportować zimą na przykład cytrusy.Główne zastosowania dla chłodnictwa to :
-utrwalanie
-przechowywanie
-transport łatwo psujących się artykułów spożywczych
Jedną z metod obniżenia temperatury jaką wykorzystuje chłodnictwo jest topnienie jak również proces parowania. Innymi przykładami są : efekt Joule’a Thomsona czyli rozprężenie gazów, efekt Peltiera,efekt Ranque’a – Hilscha i efekt magnetokaloryczny.
Aby odpowiednio dobrać urządzenia chłodnicze należy uwzględnić takie dane jak :
-rodzaj izolacji i jej skuteczność
-objętość budynku
-rodzaj podłogi
-rodzaj materiału przechowywanego typu owoce, warzywa, nabiał, mięso
-temperatura
-wielkość i częstotliwość załadunku
W sytuacji gdzie brakuje takiej chłodni wykonywane są budowy, wyposażenie wraz z ich przeglądem.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą: Chłodnictwo